Skim Bantuan RM2000 Setahun untuk Pesakit Kencing Manis dan Buah Pinggang

15 March 2010

Pendapat

Pendapat Anda?

Dari TV Selangor

Kerajaan negeri memperuntukkan kira-kira dua juta ringgit bantuan rawatan untuk pengidap katarak, rawatan dialisis dan pembedahan kecil dalam usaha meringankan beban warga Selangor.

Tambah prihatin dengan kos kesihatan yang meningkat hari ini, Exco Kerajaan Prihatin Dr Xavier Jayakumar mengumumkan skim bantuan RM2000 ringgit setahun bagi pesakit kencing manis dan buah pinggang.

“Pesakit yang mendaftar akan melalui proses pemeriksaan latar-belakang kes, dan sekiranya layak akan menerima bantuan RM2000 setahun. Menyedari jumlah ini kecil, kerana Kerajaan Negeri tidak mempunyai peruntukan yang banyak sepertimana Kerajaan Pusat, namun kami berharap ia sedikit-sebanyak dapat membantu,” kata Dr Xavier.

“Sumbangan ini adalah susulan kepada program keprihatinan kerajaan negeri. Sebelum ini, kita telah memperuntukkan RM2 juta untuk penghidap katarak,” tambahnya.

Beliau berkata demikian sempena sambutan hari Buah Pinggang Sedunia di One Utama hari ini.

Bantuan yang diberikan itu hanya untuk mereka yang datang dari golongan miskin bandar kerana kos rawatan dialisis amatlah tinggi iaitu sehingga 600 ringgit seminggu.

Dr Xavier juga mengalu-alukan semua rakyat Selangor yang mempunyai masalah kencing manis dan komplikasi buah pinggang untuk memohon bantuan ini samada terus kepada beliau atau menerusi mana-mana ADUN bahagian masing-masing.

“Mereka boleh ke mana-mana pejabat ADUN atau Ahli Parlimen atau boleh ke pejabat saya di tingkat 5 Bangunan SUK dan mengisi borang,” katanya.

Pendapat Anda

Switch to our mobile site