Tonil Purbawara – Kumpulan Cerpen Pilihan Sasterawan Negara Shahnon Ahmad

18 September 2006

Pendapat

Pendapat Anda?

Saudara Shahnon menyampaikan ‘Tonil Purbawara’ buat Azizah dan saya. Saya mengikuti hampir semua karya Shahnon yang diterbit dan Tonil Purbawara mudah dibaca dan dihabiskan dalam perjalanan ka Washington DC.
Karya-karya terdahulu saperti Ranjau Sepanjang Jalan, Srengenge dan Menteri sabelumnya sempat saya baca semasa saya masih di sekolah dan di Universiti Malaya. Novel-novel beliau adalah di antara yang terhimpun dalan khazanah almarhum ibu saya Che Yan di Cherok To’Kun.

Saya berkesempatan membahas dari dekat beberapa karya beliau sejak dalam ABIM kerana pengalaman beliau dalam UMNO di Kedah sabelumnya dan kemudian berjinak dengan al-Arqam dan Jamaat Tabligh. Tatkala saya mempengerusikan Panel Hadiah Sasterawan Negara,saya saksikan sosok Shahnon dari dekat, seorang pendiam dan sopan. Tetapi sebaik mengungkap pandangan, utamannya dalam wacana rasmi, kalimatnya jelas, tegas dan sinis malakar bait-bait bernas bagaikan dalam prosa.

Universiti Sains Malaysia pernah mengundang saya melancarkan novel beliau ‘Tunggul-Tunggul Gerigis’ yang menyerang keras amalan politik Melayu, imbas UMNO pastinya. Saya bersetuju dan memilih untuk membuat ulasan buku tersebut tanpa teks. Saya arif dengan kritikan pensyarah dan mahasiswa mengenai Menteri yang tidak menelaah buku dan hanya mampu membaca teks ucapan yang disediakan. Maka saya kupas buku tersebut dari sudut analisa kepincangan politik desa, kaedah khutbah pengarang dan kekuatan bahasa dan perbendaharaan kata yang luar biasa hebat. Beliau menggali semula perbendaharaan kata loghat Kedah yang tidak didengar sekian lama.
Shahnon kemudiannya menggemparkan negara dengan novel SHIT yang keras menikam kalbu sang penguasa zalim, terlibat secara langsung dalam kontroversi politik dan sempat menjadi YB PAS mewakili kampung halamannya Banggul Derdap, kawasan Sik.

Maka Tonil Purbawara bermula dengan cerita Pak Utih yang miskin merayap ka Alor Setar dicelah-celah “orang merenyut”. Saya terus ka cerpen Tonil Purbawara kerana judulnya, rupa-rupanya kisah pertarungan politik dua penjuru dan pendirian alFalah dari kelompok bebas yang ketiga:

“Perjuangan kita cukup mudah, Kita bertolak dari hati… bukan dari perut….mulut….nafsu.Kita selesaikan urusan hati. Dan yang lain akan selesai sendiri.” Karya tersebut (1982) mungkin di era pengarang bersama Jamaat Tabligh.

“Dongeng Merdeka” sinis dengan makna kemerdekaan. Dalam “Gunung” (1988) lebih terserlah sikapnya menhentak penguasa angkuh “…bupala di puncak Gayamahatumpul”. (Perhatikan saja nama gunung berkenaan) yang “melayah gugur di tengah-tengah gelombang jelataan yang gamat. Pak-pak pacak dan oknum-oknum yang selama ini menenggek untuk tumpang semangkuk terus puyeng, berkelam-kabut...” Lakaran kata Shahnon jenuh dan kaya, saperti juga dalam “Perempuan” (1973) – “Muka dipendap, terpenyek hidung, terkeronyok daging-daging pipi dan dahi.”

Kami bangga dengan Shahnon. Semoga sehat walafiat dan sejahtera dipelihara Allah azzawajalla.

Pendapat Anda

Switch to our mobile site